Menü Bezárás

Szakályi Népi Hagyományokat Őrző Egyesület

Törő György Szakályban született, szekszárdi fafaragó népi iparművész, valamint  Szakályban élő és Szakályból elszármazott, a község elődöktől örökölt értékei miatt aggódó, azokat az utódoknak megőrizni szándékozó lokálpatrióták kezdeményezésére 2020. évben megalakult a Szakályi Népi Hagyományokat Őrző Egyesület.

Az Alapszabályunk szerint az Egyesület célja:

„a történelmi és a természeti értékek megóvása, az épített örökségek, a hajdani paraszti munka eszközei, a népszokások nyilvántartásba vétele, javítása, gyűjtése, megőrzése, megismertetése a fiatal generáció tagjaival.”

E nemes célok megvalósulása érdekében a következő tevékenységeket tervezzük végezni:

 • a vallásos emlékek –keresztek, kápolnák, szobrok, templom és kapcsolódó építmények – leltárba vétele, felújítása, környezetük rendbe tétele és rendben tartása,
 • a fafaragásos népművészeti alkotások felújítása, környezetük parkosítása, gondozása,
  • a temetőben fellelhető kegyeleti tárgyak, emlékművek, népművészeti, iparművészeti emlékek leltárba vétele, felújítása, rendben tartása, a gesztenye-fasor megóvása,
  • közreműködés a tájház létrehozásában,
  • régi bútorok, textíliák, öltözékek gyűjtése, javítása, megóvása,
  • óvodás és iskolás gyermekekkel az ősök szokásainak, munkaeszközeinek megismertetése, oktatási segédletek kidolgozása, környezetismereti, történelmi tanulmányok segítése,
  • népszokások felelevenítése,
  • az elszármazottak és az otthon maradottak találkozójának szervezése,
  • turizmus kialakításának elősegítése.

 

A közelmúltban Szakály Község Önkormányzat Képviselő-testülete létrehozta a Települési Értéktár Bizottságot is, amely a településen fellelhető értékeket a vonatkozó 324/2020. (VII. 1.) Korm. rendelet (korábban: 114/2013. (IV. 16.) Korm. rendelet) szerint települési értéktárban tartja nyilván.

Ezen értékek megmentésére, állaguk romlásának megállítására máris széleskörű összefogás indult. A köztéri szobrokat, kereszteket megtisztították, környezetüket rendbe tették a lelkes, falujukat tisztelő és szerető, az elődök hagyatékát féltve őrző önkéntesek.

Terveink között szerepel ezen, helyi értékké nyilvánított köztéri emlékek, szakrális kisemlékek helyreállítását megalapozó szakmai dokumentációk elkészítéséhez, majd a helyreállításához igényelhető támogatásra az Önkormányzat által benyújtható pályázatok előkészítésének segítése.

A közeljövőben megvalósítandó további célunk a Tájház kialakítása, ahol a falu régmúltját bemutató kiállításokkal szeretnénk tisztelegni elődeink emlékének. Ezért a már elindított felmérés során a község lakosságát megkeressük és összegyűjtjük a még fellelhető értékes örökségeinket. A régi tárgyak, az írott emlékek, a fényképek mellett a korszerű digitális adathordozókon meglévő idős szakályi lakosok visszaemlékezéseit is itt szeretnénk elhelyezni.

Amennyiben Ön is fontosnak tartja az előzőekben megfogalmazott célokat, a felsorolt tevékenységeket szívesen és lelkesen végezné szülőfalunk, környezetünk megóvása, rendezetté, barátságosabbá tétele érdekében, kérjük, csatlakozzon az egyesületünkhöz, legyen teljes jogú tagja és támogassa a munkánkat!

 

A letölthető Belépési nyilatkozat kitöltésével és az

igazgatas[kukac]szakaly.hu e-mail címre, vagy a

Szakályi Népi Hagyományokat Őrző Egyesület

7192 Szakály, Kossuth u. 11.

postai címre való eljuttatásával tagja lehet csapatunknak!

Érdeklődését köszönjük!

Belépési nyilatkozat