Menü Bezárás

Tájékoztatás gépjárműadó hatáskör-változással, illetve helyi iparűzési adókötelezettség teljesítésével kapcsolatban

Tájékoztatás gépjárműadó hatáskör-változással, illetve helyi iparűzési adókötelezettség teljesítésével kapcsolatban

Az egyes adótörvények módosításáról szóló 2020. évi CXVIII. törvény 101.  §-a alapján 2021. január 1-jétől az állami adó- és vámhatóság látja el a gépjármű adóztatással kapcsolatos feladatokat.

A 2021-től kezdődő időszakra fizetendő adót az állami adó- és vámhatóság számlájára kell majd megfizetni az általuk kibocsátandó határozatban foglaltak szerint.

A 2021. előtti időszakra vonatkozóan megállapított gépjárműadó kötelezettség esetében még az önkormányzati adóhatóság köteles eljárni, függetlenül attól, ha az adókötelezettséggel kapcsolatos fizetési határidő 2021-re csúszik.

A változásokkal kapcsolatos információk az állami adó- és vámhatóság hivatalos honlapján megtekinthetők.

Az egyes adótörvények módosításáról szóló 2020. évi CXVIII. törvény rendelkezéseinek hatálybalépését követően (2021. január 1-jétől) az adózó a helyi iparűzési adóról szóló adóbevallási kötelezettségét – ideértve az adóbevallás kijavítását és az önellenőrzéssel való helyesbítést – és az adóelőlegről szóló bevallási kötelezettségét kizárólag az állami adóhatósághoz elektronikus úton, az állami adóhatóság által rendszeresített elektronikus nyomtatványon teljesítheti.

Az e-önkormányzat portál helyi iparűzési adó űrlapjai központilag visszavonásra kerülnek.

 

Hőgyészi Közös Önkormányzati Hivatal

Szakályi kirendeltsége